Így lettem egy napra lakásbiztosítási szakértő is

Villanyszerelőként megszoktam már, hogy folyamatosan engem keresnek meg minden olyan kérdéssel, ami a legkisebb mértékben is kapcsolódik a munkámhoz. Adtam már tippet napelem szereléshez, villámhárításhoz, mosógép szereléshez – de azt soha nem hittem volna, hogy egyszer lakásbiztosítási szakértőt is fognak látni bennem.

Pedig a helyzet most pont ez volt: nemrég voltam kint egy felújítás alatt lévő háznál, hogy szakértőként ellenőrizzem a hálózatot, és közben hallgattam, ahogy a ház asszonya folyamatosan bombáz a kérdésekkel. Ezzel nem is volt gond, egészen addig, amíg azt nem szegezte felém: hogyan fog ez a felújítás hatni a lakásbiztosítására?

A vicc az, hogy tudtam neki válaszolni. Na, persze nem azért, mert én magam lakásbiztosítási szakértő lennék, hanem mert én is nemrég kötöttem biztosítást a saját lakásomra, és ennek kapcsán eléggé utánajártam a témának. Mindent, amit tudok, a Pannon-Safe oldaláról, illetve a szakértőik tájékoztatásából tudtam meg, és az ő online lakásbiztosítás kalkulátorukon keresztül kötöttem velük szerződést. Ezt azért ajánlom egyébként mindenkinek, mert így nem nekem kellett bajlódnom az előző biztosításom felmondásával.

Szóval mit tudtam válaszolni a kérdésre a megszerzett tudásom alapján? Azt, hogy az ügyfelem nem kérdezett butaságot: tényleg jelentősen változhat a biztosítási díj egy ilyen jellegű felújításnak köszönhetően. De miért is? Nagyon egyszerű: a lakásbiztosítás díja pontosan attól függ, hogy a háznak mi az értéke. Ha az értékét utólag megnöveljük azzal, hogy kicseréljük a villanykapcsolókat, új parkettát veszünk, szigeteljük, új nyílászárókat szereltetünk be, akkor a korábban szerződésbe foglalt biztosítási összeg bőven nem fedezné azt a kárt, amit mondjuk egy tűzesetnél szenvednénk.

lakásbiztosítás kalkulátor

Ezt nevezzük alulbiztosításnak. Persze, amikor először elmondtam ezt a ház asszonyának, húzta a száját. „Hát igen, igen, gondoltam, hogy többet kell majd fizetni”. Ennyiben is hagyhattam volna a dolgot, de mivel nekem is elég friss volt már az élmény, úgy döntöttem, hogy meggyőzöm róla, miért érdemes még időben felkeresnie a biztosítóját, vagy ami még jobb: inkább felkeresnie a Pannon-Safe Kft. weboldalát, és a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével új szerződést kötnie.

Vegyük az alapesetet: adott egy ház, aminek van egy bizonyos értéke. Hogy ez az érték ne menjen kárba egy váratlan baleset miatt, biztosítást kötünk rá. A biztosítási összeg kiszámításához rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, kezdve az olyan alap adatokkal, mint az alapterület négyzetmétere, egészen a különböző berendezésekig és bútorokig. Ami engem elsőre meglepett, hogy lakásbiztosítást csak az otthonom területére köthetek: az egész telket nem tudom biztosítani ugyanebben a szerződésben. Igazából teljesen logikus, de valamiért, ha ingatlanról van szó, a telket mindig automatikusan számításba akarom venni.

Na, de elkanyarodtam. A lényeg, hogy a szakértők megállapítják, hogy mi az a pontos összeg, amit meg kell téríteni mondjuk abban az esetben, ha a teljes otthonom leég egy lakástűzben. Megkötjük a szerződést, és ezután telnek az évek – nyilvánvalóan nem eseménytelenül. A házba új berendezések kerülnek, a csinosítás folyamatosan zajlik. Mi is körülbelül kétévente tartunk egy nagy festést otthon, 4-5 évente pedig előfordul, hogy valamelyik szobába új parkettát rakunk le. De amikor 4 évvel ezelőtt az egész házunkat leszigeteltük, az már igen komoly mértékben növelte meg az otthonunk értékét. Mi lett volna, ha akkor nem nő meg a biztosítási díjunk? Alulbiztosítottá vált volna az otthonunk, és a biztosító nem fizetne annyit, amennyit az otthonunk valóban ér, ha valami történne vele.

Ahogy ezt elmondtam a hölgynek, láthatóan ő is megértette a dolgot. De ezután meg az kezdte el érdekelni, hogy mi minden tud változtatni a biztosítási díjon? Az a válasz, hogy minden, ami kicsit is növeli az ingatlan értékét, nem volt elég. Hát próbáltam fejből felidézni a legfontosabbak. A modern hőszigetelés egészen biztosan. A műanyag nyílászárók szintén. A napelemek, napkollektorok egészen biztosan, hiszen azok önmagukban is milliós befektetések. Ezek azok, amik fejből eszembe jutottak, de ahogy utána olvastam a dolognak, azt is megtudtam, hogy a gyerek, vagy a háziállat is megkövetelheti, hogy újraírjuk, vagy legalábbis módosítsuk a biztosítási szerződést.

Már rég befejeztem a munkát egyébként, amikor még mindig erről beszélgettünk. A kanapén ülve élveztem a mesteremberek jutalmául járó kávét, és még legalább egy órán keresztül osztottam az észt a ház asszonyának a biztosításról. Mert ugye fölmerült az is, hogy mikor kösse újra a biztosítást? Mondtam, hogy én ezt aztán nem tudhatom, mert ez attól függ, hogy mikor jár le az előző. Legalább 30 nappal az évforduló előtt kell ezzel kapcsolatban intézkedni, ami nem kevés adminisztrációval jár. Viszont (és itt jön elő megint az, hogy miért ajánlom a Pannon-Safe-et), ha a lakásbiztosítás kalkulátort használjuk, akkor a biztosító maga veszi át az ügyintézés terhét, aminek köszönhetően nekünk már nem lesz ezzel külön problémánk. Értelemszerűen itt is figyelembe kell venni a 30 napos határt, de azért mégiscsak nagy megkönnyebbülés ez, főleg azoknak, akik nem szeretnek papírmunkával, és főleg pénzügyekkel foglalkozni.

A nap végére már attól féltem, hogy a hölgy engem fog megkérni, hogy intézzem el neki a lakásbiztosítását, de szerencsére erre nem kerül sor. Ahogy szépen, lépésről lépésre haladva elmondtam neki, hogy pontosan mit kell tennie, láthatóan megértette a feladatot, és szerintem már aznap este internet elé ült a férjével, hogy elindítsa a folyamatot.

Nem mondom, hogy nem szeretek olyan témákról beszélni, mint a lakásbiztosítás, csak egyszerűen attól félek mindig, hogy vajon nem mondok-e valamit rosszul. Ahogy hazamentem, egyből felmentem a biztosítóm weboldalára, és próbáltam az emlékeim alapján ellenőrizni, hogy mindent jól mondtam-e. De a legfontosabbat biztosan jól csináltam: ajánlottam egy megbízható céget az ügyfelemnek, így már biztos, hogy megfelelő szakemberekkel fog majd tárgyalni, ha eljön a szerződéskötés ideje. Egy villanyszerelőnek mindenhez érteni kell – legalábbis én egyre inkább ezt érzem. Beszéltem én már ügyfelekkel mindenről munka közben, mert azt már elég hamar kitanultam, hogyan kell egyszerre több dologra figyelni. Lakásbiztosítás, autószerelés, bankbetétek, ingatlan eladás, áfa-visszaigénylés, állattartás… Valamiért a szakmámból adódóan az emberek meggyőződése, hogy az én véleményemet érdemes kikérni mindennel kapcsolatban. Olyan vagyok, mint régen faluhelyen a pap – mindenre tudom a választ. Én persze tudom, hogy ez nem így van, de nem szeretem senki lelkesedését letörni: elmondok minden, amit tudok, és amikor végére értem ennek az általában elég rövid listának, igyekszem megfelelő szakemberekhez irányítani az érdeklődőket, bízva abban, hogy ők tényleg a leghitelesebb információkat adják majd át. Alig várom, hogy mi lesz a következő nagy kérdés, amit nekem szegeznek: már kíváncsi vagyok, hogy arról is képes leszek-e egy egész napot beszélgetni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.