Mit szeretne születésnapjára egy 40 éves villanyszerelő

Ezt a tavaszi időszakot én csak „grillezős időnek” hívom. Érdemes megfigyelni: az első héten a távolban felbők egy fűnyíró motorja. A következőn hallani lehet majd a lombvágók jellegzetes, csattogós-sikítós hangját, utána pedig hamarosan garantáltan friss sülthús illata és füstszag tölti meg a levegőt. A kettő között pedig sűrűn és dallamosan száll fel néhány csalódott láncfűrész és fűnyírótulajdonos káromkodása. „Ez tavaly még nem vágta le a biztosítékot. Idén meg már…”

Ebben az időszakban nagyon sok kerti sütögetésre látogatok el, igazából véletlenül, nem igazán hívott, de annál inkább várt vendégként, amikor valamilyen hirtelen jött elektromos hibát kell elhárítani. Van néhány dolog – némi zsíros kormon kívül – ami rám ragadt a családi grillezések tanulságaként. Ezt most szeretném mindenkivel megosztani. Vigyázat, egy 40 éves villanyszerelő komoly tanácsai következnek:

  1. A grillezés eszközei remek ajándékok

Aki legjobb grill a saját grill! A villanyszerelők leginkább a saját grillasztaluk mögött állva szeretik élvezni a sütögetést, ez utóbbit a saját tapasztalatommal tudom bizonyítani!

A feleségem nemrég talált rá egy weboldalra, ahol egy ügyes trükkel lehetett a szeretteinknek ajándékot választani. Csak be kellett írni, hogy kit, milyen alkalomra és milyen költséggel szeretne megajándékozni, és már dobta is ki különböző weboldalak ajánlatait.

Így lett nekem is saját grillkészletem, ezzel pedig újra a sütgetés napos oldalát láthattam.

A weboldalon egyébként az ajándékozási alkalmak között létezik egy úgynevezett „party beugró” kategória is. Ez az amolyan „csak úgy” ajándékok csoportja. Mielőtt grill partira érkezünk, érdemes lehet ezt is meglátogatni… Nem szeretnék ötleteket adni, mivel érdemes meglepni a villanyszerelőt egy-egy ilyen alkalomra. Ezt a honlap simán megteszi helyettem ;).

  • Keressük a zöld vagy a kék grill gyújtó folyadékot!

És a grillezés délutánján véletlenül se szolgáljunk fel blue curacao-t, vagy zöld abszintot. A kerti partin gyakori baleset, főleg, ha egy pillanatnyi… khm… áramszünet is történik, hogy valaki az ásványvizes/szörpös/pálinkás üveg helyett a grill gyújtó folyadékot húzza meg. Szerencsére a folyadék íze elég kellemetlen, ezért általában nagyobb baj nélkül lehet megúszni a kalandot – de ha csak egy kicsit is nyeltünk a folyadékból, haladéktalanul érdemes orvoshoz fordulni.

Ennek elkerülésére a legjobb, ha valamilyen természetellenes színű, kék esetleg zöld folyadékot használunk – így a legsötétebb pillanatokban is nehezen nyúlunk majd mellé.

  • Mindig legyen kéznél tűzoltó készülék vagy oltóhomok

Ha grillezni szeretnénk, érdemes a kezünk ügyében tartani egy tűzoltó készüléket. A lángok megfékezésén túl kiválóan alkalmas még:

  • a gyújtósnak használt papírok lesúlyozásához,
  • garázsajtó kitámasztásához,
  • vész esetén sörnyitónak.

  • A felnőtteknek grillparti, a gyerekeknek medencés parti

Ha a felnőttek az udvaron gyülekeznek, a gyerekek előbb-utóbb unatkozni és szaladgálni fognak. Ilyenkor pedig a labda is óhatatlanul előkerül ez pedig – főleg a grillbe kerülve – egészen komoly egészségveszélyeztető hatással bír.

Ha a felnőttek grillpartiznak, a gyerekeknek szervezzünk medencés partit! Így van esélyünk a kicsiket a lehető legkisebb területre koncentrálni. Az esetleges oltáshoz pedig mindig elég sok víz áll rendelkezésre az udvaron.

Ha már gyerekek! Tejfakasztóra, gyerekzsúrra, hasonló ünnepségekre nem célszerű grill asztalt ajándékozni. Említettem feljebb a weboldalt… Érdemes azt használni, ha már végképp kifogtunk az ötletekből. A grillezés abszolút felnőtt játék, a legjobban akkor élvezhető, ha van, aki lefoglalja a legkisebbeket, vagy ha a legfiatalabb résztvevők már legalább kiskamaszok – legalább is a negyven éves villanyszerelő szerint!

  • Amennyiben grillezünk, feltétlenül kínáljuk meg a villanyszerelőnket is!

Ha a villanyszerelőnk éppen a grillparty idején érkezik, garantáltan nem fog nagy ellenállást tanúsítani, ha egy tányér ízletes hússal kínáljuk. Ezzel a munkaköri balesetek valószínűségét is csökkenthetjük. Megfelelő illatok hatására ugyanis a villanyszerelő érzékszervei az agyat heves nyáltermelés beindítására serkentik – ez pedig nagyban megváltoztatja a villanyszerelő vezetőképességét. Egy szaftos hússzelet felkínálásával ez a hatás ideálisan kiküszöbölhető. Érdemes elkerülni a baleseteket.

A grillezés biztonságáért persze a felsoroltakon túl is sokat tehetünk, ez pedig már komoly tanács: bármilyen grillt vásároltunk is, bárhol gyűlik is össze a család vagy a baráti társaság, bármennyire jól is érezzük magunkat, mindig tartsuk be a szabályokat! Ha elektromos grillt választunk, a berendezés legyen jól karban tartott és megfelelő állapotú. A faszenes grillek álljanak stabilan, legyünk biztosak benne, hogy a szerkezet elbírja a hőterhelést és a grillezéssel járó mechanikai hatásokat.  Szánjunk időt arra, hogy a gyerekekkel is pontosan tisztázzuk a szabályokat.

Ha így járunk el, a grillezés remek kikapcsolódás lesz majd. A bekapcsol(ód)ás pedig továbbra is a villanyszerelő gondja legyen!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.