Nincs mese, ha esik, akkor esőruhára van szükségünk

Bizonyára előttetek is ismert az a szörnyű helyzet, amikor valami miatt kiesik az áramellátás. A mai világban annyira hozzászoktunk az elektronikához és az áramszolgáltatáshoz, hogy el sem tudjuk képzelni az elektromos szerkezetek nélkül az életünket. A legtöbb háztartás egyáltalán nincsen felkészülve egy hosszabb távú áramszünetre. De hát a fejlettem országokban évtizedek óta nem is volt rá szükség, hogy egy tartósabb kiesést pótoljunk, vagy megoldjuk az áramellátottság hiányát.

Nem tartunk otthon zseblámpákat, sem gyertyákat, jó esetben található otthon néhány fényfüzér a hangulat keltés kedvéért, és ha szerencsénk van, akkor ezek elemmel működnek és ha még nagyobb szerencsénk van, akkor van is otthon elem, hogy ezeket üzembe helyezhessük.

Áram nélkül?

A minden napos életünkben hajlamosak vagyunk teljesen megfeledkezni arról, hogy tulajdonképpen milyen szinten is függünk ezektől a berendezésekről. Az ételünket nem tudjuk hidegen tartani, csak ücsörögni tudunk a sötétben, a laptopunk is lemerül néhány óra után. A tévét be sem tudjuk kapcsolni. Vannak olyan lakások, ahol a meleg víz, a fűtés és a sütés, főzés is villamos áram segítségével jön létre. Az ilyen háztartásokban el sem képzelhető, hogy az árammal hosszú távon problémák legyenek.

Villanyszerelőként elég sokszor kapok pánikszerű telefonokat. Az emberek sokszor már öt perc kieséssel nem tudnak mit kezdeni és rögtön hívnak, hogy mit tudnak tenni. Ha központi ugye a probléma, akkor sajnos én sem tudok segíteni rajtuk, de nagyon sokszor történnek helyi problémák is. Egy megszakadt vezeték, egy meghibásodott bojler, ami leveri a biztosítékot és csak átkötéssel lehet rendezni a problémát. A munkám legalább negyven százalékában sürgős eseteket látok el.

Egy új lakás, vagy egy komplett lakásfelújítás esetében is nagyon fontos, hogy a vezetékek rendben legyenek és ezeket a munkálatokat mindig profi szakemberre kell bízni. Nagyon nagy hiba, sőt életveszélyes is lehet, ha valaki saját maga akarja megoldani a villanyszerelési dolgait.

Fontos a szakmai hozzáértés

Ugyanúgy, mintha motozni mennék el egy szimpla farmerkabátban, mindenféle védőfelszerelés nélkül. Hát az komplett őrültég lenne. Vagy egy mezei textilruhában ülnék fel a professzionális esőruha helyett.

Mostanában Magyarországon is megsokszorózodtak az esős napok. Egyre többször lépünk ki kilátástalan szürke ég alá és nézünk szembe a vigasztalhatatlanul zuhogó esővel. Meg kell mondjam, hogy én ilyenkor nagyon nem szívesen mozdulok ki. Ráadásul az ilyen napokon nagyon sok bejelentés érkezik az áramellátással és villanyproblémákkal kapcsolatban. Természetesen, mielőtt kiszállnék, mindig lecsekkolom, hogy általános áramszünetről van-e szó, amit a szolgáltató villanyszerelőinek kell megoldani. De, sajnos sok esetben a viharok helyi szerkezeteket tesznek tönkre, amelyek megoldásához a magán villanyszerelők munkájára van szükség, mint amilyen én is vagyok.

Egy kicsit különc villanyszerelő

Egy villanyszerelőnek igazából nincs annyi eszközre szüksége. Ami például nekem kell, mind bele fér a közepes méretű szerszámos táskámba. És mivel szeretem a szabadságot, imádok motozni. A közelemben levő ügyfeleimhez, amikor tudom, hogy nem egy egész napos, vagy hetes munkáról van szó, mindig a mocimmal megyek ki. Régebben az esős időben azonban nem volt kedvem motorra szállni és inkább kocsival mentem. Tavaly azonban, amikor egész júniusban zuhogott, az autóm is tönkre ment és több mint egy hetet kellett töltenie a szerelőnél.

esőruha

Ekkor vált szükségessé, hogy kicsit felfrissítsem a motoros ruhatáramat. Mindenképpen szükségem volt egy esőruhára, hiszen a sima motoros ruhámban csontig, bőrig áztam volna, és ez több napon keresztül, amellett, hogy roppant kellemetlen, igazából a munkavégzést is megnehezíti. A másik lehetőségem az lett volna, hogy nem vállalok erre az időszakra munkát, de az meg borzasztóan nagy anyagi kiesés lett volna, úgy hogy még az autó javítását is ki kellett fizetni.

Tavaly nyáron

Tehát, ott volt az eső, a motor, a rengeteg kétségbeesett, fizető ügyfél. Már csak az esőruha hiányzott. Benéztem hát kedvenc boltomba, hogy lássam, mi szerepel a kínálatukban. Ahogy eddig sosem, most sem csalódtam a sixgear által nyújtott lehetőségekben.

Sokszor, mielőtt benéznék hozzájuk, először megnézem, hogy a honlapjukon milyen termékeket sorakoztatnak fel. Egyébként ez csak megszokás, mert eddig sosem fordult elő, hogy valamit ne találtam volna meg náluk is. A boltjukban is jól ismernek már engem, hiszen viszonylag gyakori vevőjük vagyok, mivel mindig újítom és frissítem a motoromat, így sosem árt folyamatosan figyelni a lehetőségeket, hogy milyen új kiegészítőkkel lehet még biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni az utazást a motorral.

Egy kezeslábas férfiaknak

Otthon már előre kinéztem magamnak egy sárga kezeslábast, mert szeretem, ha nem veszek bele a fekete motorommal a fekete aszfaltfolyosóba az esőtől szürkére festett tájban. Még egy szombati napon be is mentem a boltba, hogy felpróbáljam és megvegyem az esőruhát, még a hétfői roham előtt. Vasárnap általában nem dolgozom, csak kivételesen sürgős esetben. Nem szokványos az alkatom, elég magas vagyok és ritkán találok magamnak méretet, de ebben a boltban ez eddig sosem jelentett problémát. Tulajdonképpen ennek az egyedi alkatomnak köszönhetem, hogy rájuk találtam három évvel ezelőtt.

Akkor ugyanis egy dzsekire lett volna szükségem, de a többi motoros kiegészítőket árusító boltban egyszerűen nem találtam olyat, ami nem csúszott fel a könyökömig, amint egy kicsit kimozdítottam a kezemet a vízszintes szögből. Már ott a boltban nagyon kényelmesnek találtam az öltözéket. Ami pedig külön nagyon jópofa ebben a ruhában, hogy gondoltak arra, is, ha az emberről már lekerül a bukósisak, de még nem vonul fedett helyre. Ilyenkor ugyanis el lehet varázsolni a gallérjából egy kapucnit. Szerintem ez nagyon praktikus.

…és még valami…

Aztán javasoltak még valamit a boltban, amire azelőtt nem is gondoltam volna és azóta ezerszer hálát adtam már érte, hogy azt s megvásároltam. Ez pedig egy kézmelegítő. Igen, így leírva nem tűnik valami férfiasnak, de gondoljunk csak bele, hogy milyen hideg van akkor, mikor esőben száguldunk. Ráadásul én a motorról leszállva, körülbelül negyed órán belül már csavarok, vágok, bontok és egyéb kényes, érzékeny dolgokra használom a kezemet. Az ilyen helyzetekben pedig nem lehet elgémberedett ujjakkal dolgozni. Az ízületeknek sem tesz jót amúgy a huzamosabb hidegben tartás.

Amióta ezekkel a fantasztikus kiegészítőkkel felszerelkeztem, azóta minden félelem nélkül vágok neki az utaknak az esős napokon is. Így az autómat egyre gyakrabban hagyom otthon a feleségemnek, én ugyanis tökéletesen jól elvagyok az esőruhámban. A színe miatta abszolút biztonságosnak érzem. Soha, még csak véletlenül sem ázott át, mindig matt száraz maradok alatta. A hideget is tökéletesen kinn tartja. A feleségem pedig azért szereti, mert nagyon könnyű tisztán tartani. Szerencsére ez a bolt most sem okozott nekem csalódást, és biztos vagyok benne, hogy ha az időjárás megint valamilyen akadályt próbál közém és a motorom közé állítani, azonnal hozzájuk fogok fordulni, mert ők biztosan tudnak majd rá valami megoldást.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.